MITENKÄS SE ON SUJUNUT, PELKÄN PUUHELLAN VARASSA?Tosiaan syksyksyllä tein sellaisen ratkaisun, että luovuin induktioliedestä kokonaan. Syinä tähän ratkaisuun oli oikeastaan kaksi: sähkön säästö sekä tietysti lämmitys. Miten tälläisellä ratkaisulla voisi vaikuttaa molempiin ja olisiko se liian vaivalloista lapsiperheessä. Meillä on sellainen mökkimallin liesi, joten se on tällä hetkellä varastossa odottelemassa hetkeä, jolloin sitä ehkä tarvitaan. 

Ja mitenkäs se on sujunut ilman sähköistä ruuanlaittoapua, pelkän puuhellan varassa? Itseasiassa ihan todella hyvin! Puuhellan äärellä touhutessa joutui alussa totuttelemaan hiukan erilaisiin tapoihin, koska pelkästään nappia painamalla ei homma toiminut. Alkujaan sitä unohti hakea riittävästi puita sisälle tai riittävän ajoissa. Varsinkin talvella kylmät puut ovat aika kenkut syttymään - eikä se tee hyvää piipullekaan. Mutta hyvin nopeasti sitä tottui suunnittelemaan lämmitykset sekä puun haut sitä mukaan, mitä meinasi ruuaksi valmistaa: hellalla pyöräytti nopeasti sellaiset ruuat, mitä leivinuuniin ei vielä kärsinyt laittaa. Ja uskokaa pois, ei se puuhella loppujen lopuksi ole kovinkaan hitaampi, kuin sähköinen!

" sillä välillä tuntui, että olin koko ajan paistamassa jotain kakkua 
tai sämpylää koska eihän lämpöä voinut hukata! "

Puuhellan sekä leivinuunin kanssa on löytänyt myös yhden toisen kivan lisän nimittäin lähes aina lämpimän teeveden pannussa sekä aamulla valmistuvat tuoreet sämpylät! Puhumattakaan siitä, että jos illalla tekee mieli vaikka paahdettuja valkosipuleita niin melko takuuvarmasti leivinuuniin voi tyrkätä ne samantein. Tässä tietysti tulee se pieni varjopuoli näiden uunien kanssa, sillä välillä tuntui, että olin koko ajan paistamassa jotain kakkua tai sämpylää koska eihän lämpöä voinut hukata! 

Tämä oli nyt ihan ensimmäinen talvi täällä, kun ollaan menty pelkällä puulla ruoanlaitossa. Sähköuunia sekä induktiotasoa olemme käyttäneet viitisen kertaa ( mies lähinnä alussa ) emmekä juurikaan ole niitä kaivanneet. Helpottavaa tähän tietysti on ollut se, että itse työskentelen paljon kotona, joten työpäivän päätteeksi ei sitä sellaista kiirettä tule näiden lämmitysten kanssa.

Missä tämä ratkaisu sitten näkyy? No, sähkölaskussa ainakin. Vaikka täydellistä vertailua ei vielä voi tehdä menneisiin vuosiin remonttien takia ( työkoneet kun huutavat talvella niin ai että se mittari juoksee ), voisin vannoa, että laskut ovat pienentyneet huomattavasti. Puuhellan käyttö näkyy myös jossain määrin terveellisimmissä raaka-ainevalinnoissa, sillä einesruokia tulee hyvin harvoin mietittyä ruoanlaittoa suunnitellessa.

Tällä hetkellä en järin kovasti odottele kesää, sillä jo nyt puuhellan ääressä työskentely on aika kuumottavaa puuhaa - ja mitä se olisikaan sitten kesähelteillä! Olisikohan se sitten sen kesäkeittiön paikka?

You May Also Like

4 kommenttia

 1. Vähän mahtavaa!!! Siis pelkkä puuliesi! Haluaisin meille saman, mutta se tietysti vaatisi melkein sen että on päivisin kotona. Ehkä vielä jossain vaiheessa... Hienoa että olette uskaltaneet jättäytyä puulieden varaan. Se on tulevaisuutta, ekologistakin : ) -Katariina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tässä on tavaksi jo muodostunut heittää pökköä pesään heti aamutuimaan. Nyt nämä viikon mittaiset, lähes -30 asteen pakkaset ovat kyllä hiukan mustanneet tätä lämmitysmuotoa ja miestäni lainaten: alkaa olemaan huumori hommia. Mutta, onneksi omat työt saa tehdä kotoa käsin niin kyllähän tästäkin selviää :)

   Poista
 2. minulla on puukiesi pääsääntöisenä ruuanlaittomasinana talvella.kaverina 2 levyinen sähköhella ja uuni.normaali kokoinen.ainoa mikä harmittaa kun ei tehty eteiseen leivinuunia vaan takka.liesileivinuuni muurattuna olisi kiva kunhan saisi tuon ukkoraasun suostumaan.hella on hyvä vaikka vaatii suunnittelua kun on 4 pientä piimäsuuta(lue lasta)hoidossa.leivinuuni taas on lämmitettävä ajoissa,mutta kannattaisi kun tekee usein uuniruokia.lämmittäisikin tasaisemmin kun alakerta lämmitetään puilla.iso peukku ajatukuksellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee sanoa, että hiukan tässä viikon mittaan katselin muitakin lämmitysmuotoja, kun tuntuu, ettei tässä muuta ole tullut tehtyä, kun uuneja lämmitellyt. Sen verran napakat pakkaset paukkuivat! Mutta onneksi näitä kovia pakkaspäiviä ei ole kuin muutamia talven mittaan :) Lasten kanssa nuo hellahommat onkin melkosta puuhaa, mutta ovat onneksi oppineet, että siihen ei kosketa.

   Poista

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)