MITENKÄS SE ON SUJUNUT, PELKÄN PUUHELLAN VARASSA?Tosiaan syksyksyllä tein sellaisen ratkaisun, että luovuin induktioliedestä kokonaan. Syinä tähän ratkaisuun oli oikeastaan kaksi: sähkön säästö sekä tietysti lämmitys. Miten tälläisellä ratkaisulla voisi vaikuttaa molempiin ja olisiko se liian vaivalloista lapsiperheessä. Meillä on sellainen mökkimallin liesi, joten se on tällä hetkellä varastossa odottelemassa hetkeä, jolloin sitä ehkä tarvitaan. 

Ja mitenkäs se on sujunut ilman sähköistä ruuanlaittoapua, pelkän puuhellan varassa? Itseasiassa ihan todella hyvin! Puuhellan äärellä touhutessa joutui alussa totuttelemaan hiukan erilaisiin tapoihin, koska pelkästään nappia painamalla ei homma toiminut. Alkujaan sitä unohti hakea riittävästi puita sisälle tai riittävän ajoissa. Varsinkin talvella kylmät puut ovat aika kenkut syttymään - eikä se tee hyvää piipullekaan. Mutta hyvin nopeasti sitä tottui suunnittelemaan lämmitykset sekä puun haut sitä mukaan, mitä meinasi ruuaksi valmistaa: hellalla pyöräytti nopeasti sellaiset ruuat, mitä leivinuuniin ei vielä kärsinyt laittaa. Ja uskokaa pois, ei se puuhella loppujen lopuksi ole kovinkaan hitaampi, kuin sähköinen!

" sillä välillä tuntui, että olin koko ajan paistamassa jotain kakkua 
tai sämpylää koska eihän lämpöä voinut hukata! "

Puuhellan sekä leivinuunin kanssa on löytänyt myös yhden toisen kivan lisän nimittäin lähes aina lämpimän teeveden pannussa sekä aamulla valmistuvat tuoreet sämpylät! Puhumattakaan siitä, että jos illalla tekee mieli vaikka paahdettuja valkosipuleita niin melko takuuvarmasti leivinuuniin voi tyrkätä ne samantein. Tässä tietysti tulee se pieni varjopuoli näiden uunien kanssa, sillä välillä tuntui, että olin koko ajan paistamassa jotain kakkua tai sämpylää koska eihän lämpöä voinut hukata! 

Tämä oli nyt ihan ensimmäinen talvi täällä, kun ollaan menty pelkällä puulla ruoanlaitossa. Sähköuunia sekä induktiotasoa olemme käyttäneet viitisen kertaa ( mies lähinnä alussa ) emmekä juurikaan ole niitä kaivanneet. Helpottavaa tähän tietysti on ollut se, että itse työskentelen paljon kotona, joten työpäivän päätteeksi ei sitä sellaista kiirettä tule näiden lämmitysten kanssa.

Missä tämä ratkaisu sitten näkyy? No, sähkölaskussa ainakin. Vaikka täydellistä vertailua ei vielä voi tehdä menneisiin vuosiin remonttien takia ( työkoneet kun huutavat talvella niin ai että se mittari juoksee ), voisin vannoa, että laskut ovat pienentyneet huomattavasti. Puuhellan käyttö näkyy myös jossain määrin terveellisimmissä raaka-ainevalinnoissa, sillä einesruokia tulee hyvin harvoin mietittyä ruoanlaittoa suunnitellessa.

Tällä hetkellä en järin kovasti odottele kesää, sillä jo nyt puuhellan ääressä työskentely on aika kuumottavaa puuhaa - ja mitä se olisikaan sitten kesähelteillä! Olisikohan se sitten sen kesäkeittiön paikka?

You May Also Like

4 kommenttia

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)