OHRARYYNIRIESKA // UNLEAVENED BARLEY BREAD


Perinneruoka ja perinteet ovat tänä vuonna pinnalla johtuen tietenkin Suomen 100vuotis juhlavuodesta. Rintamamiestalossa asuessa saa aina välillä pohtia menneitä ja niitä perinteitä: aika hurjan kauan muunmuassa mietin, mikä ihme se sellainen törröttävä tikku oli vanhan pihasaunan seinässä, kunnes Rintamamiestalolaisten Facebookryhmässä tikku paljastui vanhaksi sääasemaksi! Kylläpä harmittaa, ettei tullut moista sääasemaa säilytettyä. Joutunee nyt itse sellaisen kuusesta askartelemaan. Mutta se vanha olisi ollut aina se aito ja oikea.

Vaikka meillä ollaankin siirrytty siitä perinteisestä rintsikasta kohti toimivampaa ja uudempaa asumismuotoa niin muutama asia ei ole muuttunut mihinkään: pihasaunassa peseydytään ja puilla lämmitetään. Puulämmitys on varsinainen urakointi talvisin, mutta loppujen lopuksi se on ihan mukavaa ( paitsi siskoni mielestä, joka on tottunut kerrostalon lämpöön :D ). Erityisesti uusi leivinuuni on tuonut oman juttunsa tähän taloon. Olen huomannut touhuavani yhä enemän kuin äitini ja mummoni ollessani pieni: viikonloppuisin uuninlämmityksen oheen suunnitellaan ruoanlaitto ja paistamiset. Ensin ne piirakat ja leivät, sitten ruuat  ja lopuksi jälkilämmölle vielä vaikkapa se puuro hautumaan. Vahtaan uuniani ja hiillosta sillä silmällä ja koetan oppia tuntemaan uuninI salat. Ehkä minäkin jossain vaiheessa osaan tulkita kättä uunissa pyöräyttämällä, onko lämpötila sopiva. 

Ruisleipää en ole vielä kokeillut, mutta riisipiirakat ovat paistuneet jo moneen otteeseen. Pitkästä aikaa muistin myös kokeilla herkkuani eli ohraryynirieskaa. Sitä nimittäin kotona syötiin, enkä yhtään ihmettele miksi! Hyvää ja helppoa. Ehdottomasti kannattaa antaa ryynien liota piimässä läpi yön, tulee ainakin omasta mielestäni huomattavasti pehmeämpää rieskaa, kuin muutaman tunnin liotuksella.


OHRARYYNIRIESKA

1,5L piimää
6dl rikottuja ohrasuurimoita
2tl suolaa ( itse käytin vain 1tl )
2 munaa
3/4dl vehnäjauhoja

Liota ryynit yön yli piimässä. Lisää muut aineet. Kaada uunipannulle leivinpaperille. Paista 225 asteessa n.30-40 min. 


Olen tehnyt tätä sekä sähköuunissa että leivinuunissa ja viimeksi leivinuunissa tehdessä annoin rieskan paistua n.150 asteessa ehken tunnin. Eikä tullut kuivaa. Uunimme paistaa myös uskomattoman tasaisesti mikä on todella hyvä ominaisuus. Onneksi kevät on ollut näin viileä niin on saanut nauttia vielä kivasti uunin tuomista iloista. Kesällä tätä ei viitsi ihan ruuanlaiton vuoksi lämmitellä.

Sirpa 

You May Also Like

0 kommenttia

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)