VOIKO OMA TYYLI MUUTTUA? // WHAT IF YOU CHANGE YOUR STYLE?


Jouduin pohtimaan parisen viikkoa sitten hääkuvaussopimusta tehdessä asioita, joita en koskaan ajatellut tarvitsevani pohtia. Kuvaussoppariin tuli ihan ilmiselviä asioita kirjattua ylös, kuten hinta, kuvausaika sekä paikka, mutta sen jälkeen asiaani tarkemmin tutkittuani esiin nousi paljon sellaistakin, jota en ollut edes ajatellut.

Vaikka olenkin harrastelijakuvaaja, tuntui, että jonkilaisen sopimuksen tekeminen ainakin isommista kuvauksista olisi järkevää. Näin molemmille jää varmasti talteen se, mitä on sovittu eikä tarvitse jälkikäteen miettiä sitä miten ne asiat menikään. Sopparia luonnostellessa jouduin etsimään netistä paljon tietoa siitä, mitä kaikkea sinne kannattaa laittaa ja sattumalta törmäsin sellaiseen seikkaan, kuin valokuvaajan tyyli ja sen mahdollinen muuttuminen. Aluksi hiukan hämmennyin tästä ja ajattelin, että eihän sitä nyt tarvitse soppariin laittaa, kuvaajallahan on aina se oma tyylinsä ja siitähän hänet tunnetaan ja sen perusteella hänet valitaan kuvaajaksi. Miksi siis tälläinen maininta?

Jotenkin olen aina miettinyt, että kun sen oman kuvaustyylin ja visuaalisen identiteettinsä löytää niin siinä sitä sitten pysytään. Sehän on tavallaan kuvaajan käyntikortti, jolla erottuu muista ainakin parhaimmassa tapauksessa. Jäin kuitenkin miettimään näin aloittelevana kuvaajana asiaa syvemmin ja totesin, että toisaalta, miksipä vuosien saatossa oma kuvaustapa ja tyyli ei muuttuisi yhä uudelleen ja uudelleen? Varsinkin näin alkumetreillä oma visuaalinen identiteettini on ihan auki ammollaan imemässä vaikutteita joka suunnalta, joista se oma juttu kehkeytyy ajan kanssa. Uskoisin myös, että taitojen kehittyessä esimerkiksi kuvankäsittelyssä, saattaa siitäkin irrota jotain uutta omaan tapaan kuvata ja muokata kuvia. Ympärillä vaikuttavat trendit, oma innostuneisuus ja halu oppia uutta vaikuttavat varmasti koko ajan siihen miten työskentelet ja kehityt. Oma käden jälkikin voi alkaa kyllästyttää ja kaipaa uutta intoa omaan työskentelyyn.

Loppujen lopuksi päätin lisätä tämän kohdan sopimukseen vaikka sitä alkujaan turhaksi epäilinkin. Omalla tavallaan tämä oli erittäin tärkeä ja helpottavakin asia mainita sillä tämä antaa kuvaajalle mahdollisuuden tallentaa juhlat juuri sellaisena, kuin hän ne näkee vallitsevien olosuhteiden puitteissa. Tilaisuudet ovat erilaisia, tunnelma, juhlapaikan somisteet, kesäinen keli tai syksyinen kolea keli - kaikki nämä vaikuttavat lopputulokseen. Tuskin on tarkoitus heittää ihan häränpyllyä oman tyylin kanssa ja tehdä jotain aivan muuta mitä aikaisemmin, vaan nähdä juuri siihen hetkeen sopiva tunnelma ja lisätä se palanen omaa kädenjälkeä kaikkeen tähän. Ehkä näin asiakaskin ymmärtää, että vallitsevat olosuhteet muokkaavat kuvien lopputulosta yhtälailla eikä se yksi kuva nähtynä netissä takaa sitä, että kaikki kuvat olisivat tyyliltään samanlaisia.

Että tälläistä pohdintaa tällä kertaa :) Itselläni on tällä erää menossa sellainen semimatta/tummakausi, josta tykkään hurjan paljon. Ehkäpä tämä jalostuu vielä eteen päin ja löydän sen  punaisen langan omaan tapaani kuvata asioita.


Sirpa

You May Also Like

0 kommenttia

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)