HAASTE: VUOSI ILMAN UUSIA VAATTEITA // CHALLENGE: A WHOLE YEAR WITHOUT NEW CLOTHESKotona vietetty vuosi on ollut minulle aikamoinen ajatusten ja mietteiden vuosi. Varsinkin tämän remonttikaaoksen ja tavarahärdellin/vauva-ajan keskellä eläminen on laittanut muutamia asioita pohdinnan alle:

T A V A R A ja sen M Ä Ä R Ä.

Blogeissa on jo suorastaan ilmiöksi noussut tavaramäärän karsiminen ja ylimääräisten tuotteiden kierrätys ja vähentäminen. Mielestäni tämä on erittäin hyvä juttu, asia, jota ei voi oikeastaan koskaan tuoda liikaa esille. Jokaiselle varmasti tarttuu jotain vinkkiä ja AHAA elämystä näistä postauksista: jollekin se voi olla koko elämäntavan muutos ja joillekin pieniä askeleita ja tekoja. Omalla kohdallani tartuin tähän karsintaan osallistumalla Vuosi ilman uusia vaatteita - haasteeseen:

Tehdään nyt yhdessä ympäristöteko: ei osteta vuoteen mitään uusia vaatteita kaupasta, vaan käytetään vanhoja, ostetaan kirppareilta ja lainataan kavereilta. Ja koska hätä ei lue lakia, sallittakoon jokaiselle kolme poikkeusta säännöstä (kovimmat pärjää tietty ilman apua). Niin ja kengät lasketaan myös mukaan haasteeseen! Alusvaatteiden ja sukkien suhteen sen sijaan saa tehdä poikkeuksen. 

Vuosi ilman uusia vaatteita // Facebook
Haasteeseen tartuttuani, lähdin tutkimaan, mitä kaikkea vaatekaappini oikein pitääkään sisällään? Mihin kaikkeen minulla on vaatteita, tarvitsenko niitä kaikkia, onko turhaa ja miten paljon? Tein tietynlaisen listan niistä vaatteista, mitä komerossani on: 

1. Koti/perusvaatteet ( rennot, löysät, kivat, mukavat - vaatteet, joita käytän eniten vähän joka paikassa ns. yleispätevät sekä ne kotilökärit )

2.Vähän siistimmät niihin vähän hienompiin menoihin ( äärimmäisen harvoin, periaatteessa siistimmät perusvaatteet ajaa saman asian )

3.Juhlavaatteet ( mekot, hameet yms. )

4. Remppa/työvaatteet ( tästä läjästä löytyy muista vaateryhmistä kierrätetyt joutavat, jotka ovat/saa mennä rikki ja likaantua, ja joiden seuraava pysäkki on kaatopaikka  )

5. Harrastevaatteet ( ulkoilu, kelluntahaalari, sali, jumppa yms. )

6. Alusvaatteet

7. Turhakkeet ( kaikki se, mistä ei osaa sanoa, mitä niillä tekee, mutta ne vaan on. Esim. Kiroileva Siili lökärit kokoa L tai mummokalsarin väriset leggari vuodelta e.e.a )

8. Ulkoiluvaatteet ( toppa/sade/tuulipuku yms.)

9. Kengät 
Voin kertoa, että siitäkin huolimatta, että olen tehnyt jatkuvaa karsintaa viimeisen vuoden, löytyi kaapistani P A L J O N kategoriaan 7. kuuluvia vaatteita. Se olikin suurin karsinnankohde, josta aloitin ja sen jälkeen kävin läpi muutkin ryhmät:

Kaikki rikkinäiset P O I S ( jos kohdalla oli rikkinäinen lempivaate, mietin hetken ja jos en ollut sitä edelleenkään viikkoon korjannut, laitoin pois. Myös "remppavaateläjästä" liiallisuudet pois. )

Kaikki, mitä en ole pariin vuoteen käyttänyt P O I S.

Kaikki ehkäjosmitäjos P O I S.

Äitiysvaatteet P O I S.

Liian isot/pienet P O I S.


Jäljelle jäi paljon vaatetta, mutta paljon myös lähti kiertoon. Kovin rankalla kädellä en vaatemäärääni kuitenkaan karsinut, sillä hyvien käyttövaatteiden pois laittaminen vain sen takia, että kaapissani olisi vain vähän vaatteita ei omalla kohdallani oikein ottanut tuulta alleen - varsinkin, kun vaatteet ovat käytössä eikä vain hyllyjen täytteenä. Joten mistään kapselivaatekaapista ei täällä puhuta, vaikka se onkin ajatuksena varsin miellyttävä.

Mutta palatakseni haasteeseen. Syyt, miksi halusin tähän osallistua, ovat A) tavaramäärän karsiminen B) ekoteko C) turhan ostamisen vähentäminen. Ajatuksena tämä vuoden kestävä haaste tuntuu äärettömän helpolta, jopa liiankin. Voi olla, että jossain vaiheessa vuotta mielipide on muuttunut - saa nähdä. Kaiken kaikkiaan haluan kuitenkin kantaa oman korteni kekoon ekotekona maailman hyvinvoinnin parantamiseksi. Ja pienistä asioistahan se lähtee.

Kuinka moni teistä on tarttunut tähän haasteeseen? Tuntuuko hurjalle vai helpolle? Vaikka haaste onkin jo alkanut niin mukaan mahtuu varmasti vielä kesken kaikenkin :)

Otatko haasteen vastaan?

' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' '

Challenge: a whole year without bying a new clothes. Second hand is ok, so is resycled clothes. I'm so doing this and it'll be soooo easy ;)

- Sirpa -

You May Also Like

14 kommenttia

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)