HAASTE: VUOSI ILMAN UUSIA VAATTEITA // CHALLENGE: A WHOLE YEAR WITHOUT NEW CLOTHESKotona vietetty vuosi on ollut minulle aikamoinen ajatusten ja mietteiden vuosi. Varsinkin tämän remonttikaaoksen ja tavarahärdellin/vauva-ajan keskellä eläminen on laittanut muutamia asioita pohdinnan alle:

T A V A R A ja sen M Ä Ä R Ä.

Blogeissa on jo suorastaan ilmiöksi noussut tavaramäärän karsiminen ja ylimääräisten tuotteiden kierrätys ja vähentäminen. Mielestäni tämä on erittäin hyvä juttu, asia, jota ei voi oikeastaan koskaan tuoda liikaa esille. Jokaiselle varmasti tarttuu jotain vinkkiä ja AHAA elämystä näistä postauksista: jollekin se voi olla koko elämäntavan muutos ja joillekin pieniä askeleita ja tekoja. Omalla kohdallani tartuin tähän karsintaan osallistumalla Vuosi ilman uusia vaatteita - haasteeseen:

Tehdään nyt yhdessä ympäristöteko: ei osteta vuoteen mitään uusia vaatteita kaupasta, vaan käytetään vanhoja, ostetaan kirppareilta ja lainataan kavereilta. Ja koska hätä ei lue lakia, sallittakoon jokaiselle kolme poikkeusta säännöstä (kovimmat pärjää tietty ilman apua). Niin ja kengät lasketaan myös mukaan haasteeseen! Alusvaatteiden ja sukkien suhteen sen sijaan saa tehdä poikkeuksen. 

Vuosi ilman uusia vaatteita // Facebook
Haasteeseen tartuttuani, lähdin tutkimaan, mitä kaikkea vaatekaappini oikein pitääkään sisällään? Mihin kaikkeen minulla on vaatteita, tarvitsenko niitä kaikkia, onko turhaa ja miten paljon? Tein tietynlaisen listan niistä vaatteista, mitä komerossani on: 

1. Koti/perusvaatteet ( rennot, löysät, kivat, mukavat - vaatteet, joita käytän eniten vähän joka paikassa ns. yleispätevät sekä ne kotilökärit )

2.Vähän siistimmät niihin vähän hienompiin menoihin ( äärimmäisen harvoin, periaatteessa siistimmät perusvaatteet ajaa saman asian )

3.Juhlavaatteet ( mekot, hameet yms. )

4. Remppa/työvaatteet ( tästä läjästä löytyy muista vaateryhmistä kierrätetyt joutavat, jotka ovat/saa mennä rikki ja likaantua, ja joiden seuraava pysäkki on kaatopaikka  )

5. Harrastevaatteet ( ulkoilu, kelluntahaalari, sali, jumppa yms. )

6. Alusvaatteet

7. Turhakkeet ( kaikki se, mistä ei osaa sanoa, mitä niillä tekee, mutta ne vaan on. Esim. Kiroileva Siili lökärit kokoa L tai mummokalsarin väriset leggari vuodelta e.e.a )

8. Ulkoiluvaatteet ( toppa/sade/tuulipuku yms.)

9. Kengät 
Voin kertoa, että siitäkin huolimatta, että olen tehnyt jatkuvaa karsintaa viimeisen vuoden, löytyi kaapistani P A L J O N kategoriaan 7. kuuluvia vaatteita. Se olikin suurin karsinnankohde, josta aloitin ja sen jälkeen kävin läpi muutkin ryhmät:

Kaikki rikkinäiset P O I S ( jos kohdalla oli rikkinäinen lempivaate, mietin hetken ja jos en ollut sitä edelleenkään viikkoon korjannut, laitoin pois. Myös "remppavaateläjästä" liiallisuudet pois. )

Kaikki, mitä en ole pariin vuoteen käyttänyt P O I S.

Kaikki ehkäjosmitäjos P O I S.

Äitiysvaatteet P O I S.

Liian isot/pienet P O I S.


Jäljelle jäi paljon vaatetta, mutta paljon myös lähti kiertoon. Kovin rankalla kädellä en vaatemäärääni kuitenkaan karsinut, sillä hyvien käyttövaatteiden pois laittaminen vain sen takia, että kaapissani olisi vain vähän vaatteita ei omalla kohdallani oikein ottanut tuulta alleen - varsinkin, kun vaatteet ovat käytössä eikä vain hyllyjen täytteenä. Joten mistään kapselivaatekaapista ei täällä puhuta, vaikka se onkin ajatuksena varsin miellyttävä.

Mutta palatakseni haasteeseen. Syyt, miksi halusin tähän osallistua, ovat A) tavaramäärän karsiminen B) ekoteko C) turhan ostamisen vähentäminen. Ajatuksena tämä vuoden kestävä haaste tuntuu äärettömän helpolta, jopa liiankin. Voi olla, että jossain vaiheessa vuotta mielipide on muuttunut - saa nähdä. Kaiken kaikkiaan haluan kuitenkin kantaa oman korteni kekoon ekotekona maailman hyvinvoinnin parantamiseksi. Ja pienistä asioistahan se lähtee.

Kuinka moni teistä on tarttunut tähän haasteeseen? Tuntuuko hurjalle vai helpolle? Vaikka haaste onkin jo alkanut niin mukaan mahtuu varmasti vielä kesken kaikenkin :)

Otatko haasteen vastaan?

' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' '

Challenge: a whole year without bying a new clothes. Second hand is ok, so is resycled clothes. I'm so doing this and it'll be soooo easy ;)

- Sirpa -

You May Also Like

14 kommenttia

 1. Tää on ihan paras! Ja kannattaa laajentaa myös sisustustavaroihin sekä ylimääräisen kuonan vähentämiseen muustakin elämästä.

  Mä siivosin facebookista kaikki taustailevat tutut, jotka ei koskaan painaneet tykkää-nappulaa eikä kommentoineet 5 vuoteen mitään. Gone. No hard feelings. Sisustustavaroiden karsimisen aloitin kans varmaan 5v sitten eli en osta mitään uutta ellen ensin myy/paa kiertoon 2 vanhaa. Siten pitäisi ainakin jossain vaiheessa tavaramääränkin puolittua ;D

  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin :) Sisutuskamaa onkin lähtenyt kiertoon yllin kyllin ja siitäkin on tulossa oma juttunsa tänne blogiinkin. Melkein jokaisella elämänalueella kannattaa sitä pientä karsimista tehdäkkin, oli sitten kyse ihan konkreettisesta tavarasta tai sitten somemaailmasta! Tulee kevyempi olo :)

   Poista
 2. Nonni :). Mieletön haaste ja voisin jopa miettiä löähteväni mukaan, sillä ajatusmaailma onkin jo muuttunut tuohon suuntaan. Mitään turhaa ei hankita!! Mielenkiintoista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan vain :) Tässähän pienenä sudenkuoppana on tuo mahdollisuus ostaa kirpparilta ja sieltä saa kyllä niin hyväkuntoista tavaraa, ettei paljoa uudelle häpeä. Jos kaikki ylimääräinen ostaminen olisi kiellettyä niin saattaisi tuntua todellakin haasteellisemmalta! Saas nähdä miten käy, eka kuukausi oli helppo kun mikä :)

   Poista
 3. Mä en tiedä, miks tää tuntuu jotenkin erityisen helpolta just nyt.

  Oletko muuten tutustunut Konmariin?
  Tosi nerokas ja ihmisiä inspiroiva metodi.
  Kuulun kyseisen "aatteen" facebookryhmään ja alkaa tulla jo korvista ulos.. mutta siis hyvä. Hyvä, että ihmiset pikkuhiljaa heräävät todellisuuteen ja siihen, minkä tavaramäärän keskellä elävät ja alkavat tehdä karsimista..tämä kun väistämättäkin vaikuttaa samalla myös ihmisten ostokäyttäytymisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä minäkään, ihan täysin onnistuja olo, en edes kuvittele "häviäväni" :D Pitääkin käydä tutustumassa tuohon ryhmään, tiedä miten tässä kohta elämä minimalisoituu ;) Mutta, totta puhut: maailma hukkuu jo muutenkin kaikkeen kertakäyttötavaraan, joten hyvä, että jollain tapaa ihmisiä herätellään. Käytettynä kun saa ihan uskomattoman hyvääkin tavaraa, niin miksi ostaa uutta? Tai miksi ylipäätään ostaa, jos ei ole pakko..Tämän kanssa on itsellänikin vielä pitkä matka opeteltavana.Buuh.

   Poista
 4. Vautsi, melkoinen haaste! Tuntuu hurjalta ajatukselta, mutta aivan varmasti tuntuu myös upealta sitten, kun vuosi on kulunut ilman vaateostoksia:)! Meidän kodista löytyisi karsittavaa iso määrä ja aivan takuulla haastan itseni tähän ylimääräisen karsimiseen! Tsemppiä ja iloa haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkujaanhan tämä kuulostaa tosiaan hurjalle, M U T T A haastehan koskee vain U U S I A vaatteita - ei esimekrkiksi kirpputoreja. Joten, aika suuri lieventävä tekijä, enkä todellakaan tunne minkäänlaista paniikkia asian suhteen! Tavaramäärän karsiminen on kyllä tosi hieno homma, ihan joka alueella :) Tsemppiä kodin tavaroiden karsintaan!

   Poista
 5. Hyviä ideoita! Kommentoisin vain kohtaa 4 KAATOPAIKKA. Kaatopaikalle ei ymmärtääkseni saa enää tämän vuoden alusta alkaen viedä tekstiilijätettä. Suomeeen on perustettu tekstiilinkierrätysasemia, joihin voi viedä rikkinäisetkin pestyt tekstiilit. Ei tarvi poistaa vetoketjuja tai nappeja. Joku saa matskua esim, nyrkkelysäkkien tai lattiatyynyjen täytettä. Käsityöläset ilahtuvat. Itse olen vienyt samalla reissulla muun kierrätysjätteen kanssa tekstiilejä pois. MUTTA ainakin minun on vaikea heittää pois 60-luvulta saakka perittyjä/hankittuja vaatteita (joita en tällä hetkellä käytä), joiden materiaalit päihittävät tämän päivän rievut mennen tullen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kommentoit. Itseltäni on mennytkin ihan ohi tuo tekstiilijätteen uusi sääntö. Nyt pitää ihan tarkistaa, mihin alueellamme saa viedä tuon jätteen, toivottavasti ihan tästä läheltä löytyisi, ettei tarvitse ajaa 25km kaupunkiin.. Lattiatyynyihin olen itse käyttänyt turhat peitot ja tyynyt, toimii tosi hyvin :)

   Niimpä. Laatu on ennen ollut aivan toisenlaista kuin nykyään. Silloin ne tehtiin kestämään: nykyisin tuntuu olevan enemänkin sääntö, kuin poikkeus, ettei vaate kestä montaakaan käyttökertaa eikä epämääräistä myttyä viitsi enää edes korjata :(

   Poista
 6. Ihan tuohon en taida pysyä, mutta karsintaa ja vähentämistä olen tehnyt/edelleen tekemässä niin vaatteiden kuin muidenkin tavaroiden osalta. Äkkäsin juuri, että netin kautta pääsee ilmaiseksi lukemaan nyt monia suomalaisiakin aikakauslehtiä pääkaupunkiseudun kirjaston sivuilta. Tulee vähentämään hankittujen lehtien määrää (mutta lehtitalot saanevat kuitenkin nettilehtien lataamisesta palkkion). Vanhoja lehtiarkisoja olen käynyt kovalla kädellä läpi kotona. Viime viikolla myös vähensin keittokirjahyllystä n. 50 kirjaa, ehkä vaikkapa neljä libanonilaisen ruoan keittokirjaa on tarpeeksi, pari vähiten mielenkiintoista lähti hyllystä. Vanhat keittokirjat eivät tunnut oikein menevän kaupaksi, mutta kirjan saa kaupanpäällisenä kun tulee kahville minun ja kälyni pop up-kahvilaan ravintolapäivänä. Joitain tavaroita on mennyt kiertoon FB-ryhmissä.

  Edes Helsingistä ei muuten näytä löytyvän tekstiilijätteen kierrätyspistettä. Lähin taitaa olla Espoon Sellossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki pienetkin jutut ovat vain hyvästä. Jokainen tavallaan ja siinä missä joku toinen on vuoden ostamatta vaatteita, saattaa kuluttaa sen tuoman aukon johonkin muuhun, ja joku toinen jättää sen muun ja kuluttaa sen vaatteisiin.

   Erinomainen idea antaa kirja kaupanpäälle! Ja alkoi muuten heti kutkuttamaan ajatus libanonilaisesta ruoasta - varmasti hyvää!

   Poista
 7. haaste todellakin kiinnostaa, postaile tästä lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tehdä jokin väliaikatiedotus :) Mutta hyvällä mallilla ollaan!

   Poista

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)