21. Luukku // Day 21. * D I Y *
Tämän päivän joulukalenterin luukku sisältää pienen E X T R A - luukun, nimittäin jo useasti kysytyn betonitalon teko-ohjeen. Ohje jäi valitettavasti aika viimetippaan, mutta vielä kerkeää jouluksi muutamat talot valamaan :)

Viimeksi kerroinkin, että haluan kokeilla yhtä pientä ideaa näihin taloihin ja se ideahan oli tämä pieni kynttilänpidike. Kerran kerkesin tätä kokeilemaan ja sen verran hyvinhän tämä onnistui, että ohje tulee tässä! Toki jos et tuota kynttilää halua näissä poltella niin skippaat vaan ohjeista tuon metallipidikkeen kiinnityskohdan ja valat talot ilman sitä.
Itse valoin talot maito/glögipurkkeihin. Tapoja on varmasti monia, mutta tämä on ollut tähän asti suht hyväksi havaittu tapa. Jotta talosta tulisi edes jollain lailla talon mallinen, leikkasin purkin päät kuvassa olevalla tavalla auki. Samalla leikkasin kolon tuolle kromiputkenpätkälle. Putken toisen pään (sen, joka jää valun sisälle ) teippasin umpeen tai muutoin valuvaiheessa betoni valuisi sitä kautta ulos. Putki kannattaa teipata huolella kiinni purkinkylkeen (päältä päin!) ja mielellään yrittää saada se suoraankin (allekirjoittaneelta taisi jäädä himppa vinoon...).


Niille, jotka haluavat skipata tämän kynttilävaiheen niin heidän tarvitsee vain leikata purkki kuvan osoittamalla tavalla ja jatkaa alla oleviin ohjeisiin :)Eli purkki on leikattu ja putkenpätkä teipattu. Sitten päästään seuraavaan teippivaiheeseen: 

eli purkki teipataan talon malliseksi teippaamalla se yläkuvan tapaan. Kun teippaa purkin sisäpuolelta, kannattaa olla tarkka, ettei teippi jää ruttuun, koska kaikki sellainen jää valussa näkyviin. Teippi kannattaa myös painella kunnolla kiinni, koska muuten betoni pääsee teipin ja purkin väliin ja sehän lohkeaa irti kuivuttuaan - ei välttämättä kovin siistiä jälkeä tule.

Itse en juurikaan teippauksen kanssa säästellyt vaan pikemminkin runttasin sitä niin, ettei varmasti jäänyt pienintäkään koloa mistä betoni pääsisi valumaan pois.


Sitten itse valuun. Valitettavasti itselläni ei ole kertoa suoranaista paljonko vettä + paljonko betonia - ohjetta, omat mössöni kun tein hyvin näppituntumalta. Nyrkkisääntönä kerrottakoon, että mössön kannattaa olla mieluummin jämäkämpää kuin liian vetistä. Sellainen runsas "puuro". Luultavasti säkin kyljessä on jonkin sortin ohje, oma betoni kun oli purkista jossa luki päällä mustalla tussilla "betonia 2013 ". Kaikkea sitä on säätetty talteen :)

Mössö kaadetaan vaan purkkiin, tärryytellään ilmakuplat pois ja purkki tuetaan hyvin pystyyn. Mielellään mahdollisimman suoraan, ettei tule vino talonpohja. Alle kannattaa laittaa myös varuilta astia, jos jostain pääseekin vettä/betonia valumaan pihalle. 

Sitten odotellaan kuivumista. Oma mökkini kuivui meidän tallissa, lämpöä oli ehken noin 7 astetta. Annoin kuivua 1 1/2 päivää ( sisätiloissa kuivuu taatusti nopeammin ), jonka jälkeen kiikutin komeuden sisälle ja varovaisesti revin glögipurkin ympäriltä. Tässä kohtaa betoni oli jo jämähtänyt, mutta vielä sen verran kosteaa, että sain helposti raaputeltua epämääräiset röpelöt ym. valusta pois. Samalla huomasin, että betoni ei ihan tarkkaan näköjään ollut talon "harjaosaa" täyttänyt vaan jäi sellanen kolonen sinne, mutta haitanneeko tuo. Hieman puukolla tasoittelin ja näytin hiomapaperia niin ihan käypänen tuli. Lopuksi jätin vielä uunin päälle kuivumaan päiväksi.

Kuivumista kannattaa hieman seurailla, sillä mitä isompi talo sen enemmän se vie aikaa kuivua. Jos liian hätäisesti lähtee purkkia repimään niin betoni kyllä murenee käsiin. Maltti on valttia :)
Täysin kuivunut betonitalo sai vielä kevyen hionnan hiekkapaperilla. Kuvasta näkyykin nyt hyvin, mitä käy, jos teippi on jäänyt vähän huonosti maitopurkin sisään: etuosasta lohkesi pieni palanen repiessäni purkkia valun ympäriltä. Mutta toisaalta tuollainen kiva pieni rosoisuus ja epämääräisyys tekee näistä mielenkiintoisia ja sympaattisia.

Itselläni ei harmillisesti ollut sopivan paksuista putkea kynttilöitä varten, mutta sen verran onnistunut kokeilu oli, että ehdottomasti muutama uusi talo uusilla putkenpätkillä lähtee tuotantoon :)

' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' '

My DIY - concrete house with the candle holder.


You May Also Like

6 kommenttia

Kiitos ihanasta kommentistasi, nähdään pian uudelleen! :)